Dag 3

 

En planerat enkel dag som visade sig bli riktigt slitsam.

Efter en stadig frukost med bord och stolar drar vi på oss torra kläder. De kläder som vi hade haft på oss i går är visserligen bara att glömma, men det finns faktiskt några hittills oanvända kläder som hunnit torka under natten.

Medans Göran blir antastad av en Same som vill stoppa hundhår i hans skor återvänder Henning och Rickard den väg vi kom ifrån för att leta glasögon. 500m bort bryter spöregn ut och det blir en dyblöt språngmarsch hem igen. Sisådär ja! Nu blev även dessa kläder blöta. Konsekvens är bästa vägen till kontroll tänker Rickard och sätter på sig regnkläder av någon anledning han inte känner till. Efter ett par meter tränger solen fram och de blöta kläderna börjar ånga under våra regnkläder. Vi tar av dessa bara för att mötas av nytt regn. På igen. Hela dagen kommer att kantas utav detta fasliga bytande p.g.a. detta smygregn.

Vi passerar över berg och dal. Sammanfattningsvis är det två höga bergskammar som ska övervinnas på alla fyra. Utsikten är dock enastående och vi får se renar, fjällemmel, en bratwurst samt en same. Efter många kilometer sten får vi se Allesjaurestugorna nere i en dal. Vi har hört rykten om att de har mat där. Vi hastar fram fort som aldrig förr. När det är hundra meter kvar hörs ett klick i luften och Marko exploderar i näsblod. Man skulle nästan kunna tro att han började inse att han befann sig i ett gäng idioter i Lappland istället för att vara på Kanarieöarna och ta dykarcertifikat.

Man skulle även kunna tro att Marko fick annat att tänka på när han har gått de sista hundra metrarna. Herregud vilket paradis! De har Coca-Cola, Bastu, Stolar, Coca Cola, Kaminer, Godis, Bord, Knäckebröd, Coca Cola och golv av äkta förortslaminat. Dessutom tar de "American Express". Lägg det i ett glas så tar vi det i morgon käftar vi i kör.

Bastun är en genuin vedeldad skapelse och istället för duschar finns det fat, slevar samt ett kar medkokande vatten. Rickard dyker upp lite senare än de andra och upplever en gammal grundskolemardröm i tjejernas tvagningsrum... återvänder ut, naken och förbryllad , innan han har inser att det är en sambastu.

Mitt i bastun får vi för oss att vi ska bada i forsen nedanför berget. Vi springer ångande ut. Tyvärr så visar det sig att det är en mindre bergsklättring för att nå ner till forsen och vi hackar faktiskt tänder innan vi kommit ända ner till vattnet, som är kantat  av snötäckta strandkanter. Vi hoppar dock försiktigt i, och landar på sylvassa stenar som får alla att rasa i ett hastigt huvuddopp. Henning skär upp fingret så pass att större delen av vattnet blir rödfärgat. Panik uppstår och alla försöker komma upp först ur vattnet. Några sekunder senare finner vi oss själva frusna, nakna och blodiga på en fuktig bergsvägg, trånandes efter den varma bastun, men smärtsamt glidandes neråt. Vad hände?

Senare under kvällen förlorar Rickard en tånagel när han hastigt drar på sig ett par mjukisbyxor. Vi överväger ett tag att följa Kungsleden för att överleva resten av semestern, men bestämmer oss trots allt för att fortsätta till Mordor (även känt som Tarfala).


Dagens citat

Marko:

Jag undrar om man kan få helikoptertransport hem på drulleförsäkringen.

Tänk er när vi svänger runt krönet där och får se det gyllene M:et!

Göran:

Finns det hamburgare i Allesjaure så ska jag köpa det. (Aningen naivt)

Alla:

Det här suger fett!

Samen: Jo...